Monday, May 4, 2009

2009 05 11: WEASEL WALTER/MARY HALVORSON/PETER EVANS TRIO @ SIRÁLY


május 11 sirály
WEASEL WALTER /MARY HALVORSON/
PETER EVANS TRIO

Weasel Walter kétségtelenül az amerikai free jazz és kortárs zenei élet egyik legmarkánsabb figurája. Egyike azon kevés dobosoknak manapság, akiknek játéka újra és újra képes falakat ledönteni, mind intenzitásban, mind gyorsaságban újabb végleteket feltárni.

Az Illinois állambeli Rockford városában született Christopher Todd Walter már 17 évesen a Chicagoi no wave és free jazz szintér kiemelkedő alakja volt. 19 évesen már megalapította a világ minden részén kultikus zenekarát a The Flying Luttenbacherst (mellyel Budapesten a Trafó Kortárs Művészetek házában játszott az Ultrahang fesztiválon, 2005-ben). A Chicagóban eltöltött évek alatt többek között Ken Vandermark, Jeb Bishop, Fred Lonberg-Holm, Jim O'Rourke, Dylan Posa és Hal Russel társaságában zenélt. 2003-ban áttette székhelyét a kaliforniai Oaklandbe, ahol az ottani avantgarde, free jazz életet rázta fel, és ahol a Flying Luttenbacherst MIke Green-el és Ed Rodriguez-el folytatta egészen 2007-ig. Ekkor úgy döntött, feloszlatja a zenekart, és a komplex struktúrák kidolgozása helyett inkább Oakland legradikálisabb művészeivel játszik improvizációs koncerteket, illetve olyan legendákkal mint a Sun Ra Arkestra vezetőjével, Marshall Allen-nel, illetve a kortárs zene egyik kiemelkedő gitárosával, Henry Kaiserrel.

Budapestre egy új formációval érkezik, melyben a gitáros a New York-i Downtown jazz színtér legfoglalkoztatottabb gitárosa, Mary Halvorson játszik (aki többek között a Mr. Bungle/Fantomas bőgős Trevor Dunn triojának is állandó tagja, valamint John Zorn Tzadik kiadójának több kiadványán is szerepel), valamint a trombitás Peter Evans, aki többek között olyan illusztris nevekkel játszott eddig, mint pl. Peter Brotzmann, Jim Black, Evan Parker illetve Kevin Shea.

íme egy video is a majd megjelenő közös dvd-ről:

2 comments:

  1. Yo!
    lesz még a sirályban buli? előző kettőről lemaradtam, mert egy szerencsétlen fasz vagyok.

    ReplyDelete
  2. május 22 a következő. mindjárt kimegy a poszt

    b.

    ReplyDelete